Instalarea de camere supraveghere in spatiile publice
Cat reprezinta siguranta si cand este depasita limita de intimitate? Rolul pe care il indeplinesc in prezent sistemele de securitate formate din camere supraveghere este distribuit in trei directii ce tin de protectie, spatiul public si intimitate.
In multe state europene exista o tendinta crescanda de instalare de sisteme supraveghere in spatiile publice, actionand ca prima arma impotriva terorismului, dar si pentru monitorizarea permanenta a populatiei. Guvernele, consiliile locale, personalul din domeniul executiv din numeroase tari se bazeaza pe eficienta sistemelor de supraveghere pentru a lupta impotriva infractionalitatii. Potrivit statisticilor, sistemele de monitorizare chiar indeplinesc rolul de a descuraja furturile si talhariile.
Dintre tarile europene, Anglia se afla in topul utilizatorilor de sisteme de securitate si ceea ce este mai interesant este ca locuitorii sunt constienti de acest lucru si sunt obisnuiti cu prezenta camerelor de supraveghere la fiecare colt de strada. Aceasta initiativa a statului este incurajata de locuitori si benefica pana la un anumit punct cand devine parte a vietii personale si incepe sa ridice probleme legate de lipsa de intimitate.
Potentialul enorm de eficienta furnizat de camerele de supraveghere publice a fost atins in aprilie 2013. In cadrul maratonului desfasurat in Boston, doi suspecti periculosi au fost surprinsi pe camerele montate in centrul orasului. Ei au fost retinuti imediat tocmai datorita prezentei acestora. Nu exista decat multumiri si aprecieri ca acele camere au fost montate in locul potrivit si au fost monitorizate la momentul potrivit. Cu toate acestea exista o serie de intrebari pe care ni le punem cu privire la cat de mult inseamna prea mult.
Ne intrebam cine reglementeaza si implementeaza legile si regulile de securitate publica. Cine traseaza linia care desparte interesul si siguranta publica de hartuirea si invadarea personala? Daca ne gandim la camerele de supraveghere montate pentru monitorizarea proprietatii? Dar pentru monitorizarea dincolo de proprietate? Sigur ca este important sa urmaresti persoana aflata in cadrul camerei, dar ne-am gandit oare si cine se afla in spatele camerei? Cine este cel care ne urmareste? Nu putine sunt situatiile cand anumite echipamente sunt pozitionate cu intentie rauvoitoare, cu vizibilitate directa inspre proprietatea altei persoane.
Cate vreme nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce sa te temi, spune o vorba din popor. De indata ce intri in spatiul public, devii tinta a monitorizarii publice. Bineinteles ca nu esti interesant daca te inchizi la sireturi, nimeni nu te va lua in considerare. Dar in cazul savarsirii unei infractiuni, oamenii legii vor putea identifica mult mai usor si rapid faptasul.
Argumente pentru instalarea unor camere de supraveghere
In primul rand camerele de supraveghere ar trebui montate in locurile publice pentru a mentine siguranta si paza. In aceasta situatie sansele ca cineva sa te atace scad, de vreme ce stie ca este monitorizat. Siguranta primeaza si acest aspect cantareste mult in aceasta privinta.
Infractorii sunt identificati de politie datorita camerelor amplasate in locurile strategice. De asemenea, acestea contribuie si la solutionarea cazurilor ca probe materiale.
Camerele de supraveghere protejeaza locuinta impotriva furturilor si a vandalismului. Prezenta lor descurajeaza hotii si ii impiedica sa isi duca la indeplinite planurile. Prin urmare, un hot poate fi prins fara niciun efort depus din partea ta. Poate fi prins fie inainte de a comite furtul, fie in momentul producerii incidentului. Important este sa ai instalate camere de supraveghere la exterior, dar si la interior pentru a-i surprinde toate miscarile. Sunt situatii cand au loc infractiuni fara ca proprietarul sa stie, caz in care inregistrarile stocate joaca un rol crucial in derularea investigatiei.
Numeroase persoane afirma ca nu ar trebui instalate camere de supraveghere in locurile publice. Motivul invocat este invadarea intimitatii. Nimic mai fals. Daca alegi sa iesi in public, atunci te expui. Daca vrei intimitate, atunci poti ramane in casa. Scopul camerelor este sa mentina protectia personala si a locuintei, nu sa te urmareasca. Amplasate in spatiul public nu au rolul de a invada intimitatea cuiva, ci de a mentine pacea si siguranta, precum si de a furniza probe indiscutabile in cazul producerii unui incident.
Sentimentul de siguranta transmis de prezenta camerelor de supraveghere pe strada ofera confort locuitorilor. Gratie functiei analitice implementate in noile sisteme de supraveghere se poate face zoom pentru a identifica indeaproape o persoana. Conditia este ca aceasta functie sa fie folosita corect.
Argumente impotriva instalarii camerelor pe domeniul public
Un prim argument ar fi incalcarea liberatii civile. Care este motivul pentru care o persoana sa fie filmata desi nu comite nicio abatere? Benjamin Franklin spunea ca cei care renunta la libertate pentru siguranta nu merita niciuna din ele. Existenta camerelor pe strada permite oficialilor sa ne urmareasca. Nu ar trebui sa aiba vreo semnificatie pentru noi, insa imaginile ajunse in mainile persoanei gresite poate genera o catastrofa. Nu ar trebui sa ne traim viata fiind urmariti la tot pasul.
Pe de alta parte, o camera publica nu garanteaza salvarea unei vieti. De pilda, in urma cu cativa ani, in New York, un barbat a fost injunghiat in plina strada si a fost lasat sa moara avand in jurul sau trei camere de supraveghere. Ambulanta a ajuns in doua ore, iar barbatul nu a mai ajuns la spital in viata. In aceasta situatie camerele de supraveghere nu au facut nimic pentru a-l ajuta pe acest barbat.
Preventia ar fi cel mai bine garantata de prezenta fizica a politistilor pe strada. Camerele de supraveghere sunt o solutie alternativa ineficienta uneori. Ele ofera un sentiment eronat de siguranta. Afirmatia conform careia sistemele de monitorizare previn infractiunile si talhariile ramane la stadiul de mit.
Crearea si implementarea unor legi folositoare
In dezbaterea privind siguranta si securitatea versus intimitatea, ambele parti ar trebui sa considere cumularea mai multor informatii.
In momentul emiterii legilor privind monitorizarea ar trebui luate in considerare si masuri legale de asigurare a intimitatii. Unele persoane sunt de parere ca nu ar trebui montate camere in zone private precum dormitoare, bai etc.
In unele orase instalarea unui sistem de supraveghere video poate fi o modalitate eficienta de reducere a pierderilor. Sunt situatii in care costurile aferente achizitiei si implementarii unui sistem de supraveghere au fost amortizate in timp record, datorita reducerii infractionalitatii.
Puterea executiva dintr-un stat ar trebui sa formuleze prevederi clare despre modul in care sunt folosite camerele de supraveghere si care sunt sanctiunile disciplinare in cazul incalcarii lor. Constituirea unui organism de control ar mentine o buna disciplina in randul persoanelor abilitate sa monitorizeze sistemele, pentru a preveni abuzurile.
Eficienta tehnologiei in prevenirea si solutionarea cazurilor urgente depinde in mare masura de echipamentele selectate. Instruirea personalului, alaturi de un numar suficient de mare de camere, precum si analizarea video corecta sunt factori esentiali in recunoasterea cu prioritate a cazurilor urgente si grave.
Imbinarea noii tehnologii cu solutiile traditionale garanteaza un randament ridicat. O camera de supraveghere instalata in coltul strazii nu ajuta realmente un individ sa ramana ferit de pericole. Aceasta este doar o solutie de subtituire a unui echipaj de politie, de pilda. Inregistrarile pot avea un rol vital in solutionarea unui caz, insa nu pot asigura preventia permanent.
Orice persoana din tara si din lume doreste sa se simta in siguranta si trebuie gasite solutii in acest sens. Atat sistemele de supraveghere video publice, cat si drepturile civile pot coexista cata vreme sunt implementate si operate in mod responsabil.